Parodontiul este alcatuit din totalitatea tesuturilor care se formeaza in jurul dintelui in timpul evolutiei morfo-genetice si care se restructureaza in permanenta in timpul functiei aparatului dento-maxilar.
Complexul de tesuturi din jurul dintelui, cu exceptia acelora din jurul apexului (varful radacinii), poarta denumirea de parodontiu marginal. Topografic, exista parodontiul de invelis (fibromucoasa gingivala si ligamentele supraalveolare) si parodontiul de sustinere (cement radicular, os alveolar si desmodontiu).
Parodontiul se formeaza sub influenta stimulilor functionali ce pornesc de la dinte incepand din timpul eruptiei si mai apoi in perioadele functionale ale masticatiei.
Inflamatia gingivala este frecvent rezultatul nefast al actiunii produsilor rezultati din activitatea microbiana de la nivelul placii bacteriene, dar poate aparea si in urma ocluziei traumatice (ocluzia adanca acoperita), a malpozitiilor dentare (inghesuiri, angrenaje inverse), a unor parafunctii ale buzelor si limbii, a respiratiei orale, a unor iritatii mecanice produse prin periaj intempestiv sau de elementele aparatelor ortodontice.
Formele inflamatorii acute se clasifica in:
– Papilita – proces inflamator localizat la nivelul papilei interdentare, determinat de placa bacteriana, de iritatii mecanice (masticatie, periaj) sau chimice (pansamente arsenicale sau cu paraformaldehida)
– Gingivita – inflamatie la nivelul gingiei libere marginale care poate fi consecutive unor papilite cu factorii etiologici enumerate mai sus, sau poate aparea in cadrul unor suferinte generale.
In perioada 0-3 ani, cea mai frecventa este gingivita care insoteste tulburarile de eruptie ale dintilor temporari. Congestia gingivala si pruritul se asociaza cu hipersalivatie, fenomene de obicei tranzitorii. In cazuri grave de suprainfectie procesul poate interesa si sacul follicular al dintelui ce urmeaza sa erupa. Pot sa apara de asemeni si gingivite traumatice, aftoase, herpetice, candidozice.
In perioada 3-7 ani gingivitele pot avea insa si cauze generale (hormonale, medicamentoase, avitaminoze, metabolice, alergice, etc).