Pentru a finaliza cu succes planul de tratament ortodontic este absolut necesara cooperarea pacientilor cu medicul specialist ortodont. Dintii si maxilarele se vor deplasa inspre directia lor corecta daca pacientul poarta in mod constiincios elasticele intraorale, arcul facial (Head-gear) sau alte componente ale aparatului, prescrise de medicul ortodont. Urmatoarele paragrafe descriu tipurile de componente/accesorii care ar putea fi necesare in timpul tratamentului.

Bara palatinala – este un accesoriu al aparatelor ortodontice fixe sub forma unui arc de sarma prevazut cu o bucla, sudat sau atasat la nivelul tubusoarelor paltinale ale inelelor de la nivelul molarilor superiori. Are rol de ancoraj si de prevenire a miscarilor nedorite care pot aparea la nivelul molarilor superiori, dar prin activarea de catre medical ortodont poate avea si un efect de derotare al acestora.

Bara palatinala cu buton Nance – este un accesoriu al aparatelor ortodontice fixe sudat sau atasat la nivelul tubusoarelor paltinale ale inelelor de la nivelul molarilor superiori asemanator barii palatinale prevazut in plus cu un buton acrilic ce se sprijina in partea anterioara a boltii palatine, crescand astfel valoarea ancorajului oferit.

Bara linguala – este un accesoriu al aparatelor ortodontice fixe sub forma unui arc de sarma aplicat la nivelul tubusoarelor linguale ale inelelor de la nivelul molarilor inferiori. Are rol de ancoraj si de prevenire a miscarilor nedorite care pot aparea la nivelul molarilor inferiori, dar prin activarea de catre medical ortodont poate avea si un efect de derotare al acestora.

Quad-Helix – este un aparat ortodontic cimentat in cavitatea bucala, folosit pentru expansiunea arcadei dentare superioare, producand si o usoara deschidere a suturii medio-palatine. Este atasat la nivelul molarilor prin intermediul a doua inele ortodontice si este prevazut cu 4 bucle prin a caror activare se realizeaza largirea arcadei dentare si asigurarea spatiului necesar dintilor inghesuiti. Se foloseste si pentru corectarea ocluziei incrucisate (inverse) posterioare cauzata de o ingustare a maxilarului superior. Cea mai mare rata de succes o are in cazul pacientilor tineri, in crestere. Este necesara o perioada de contentie pentru a preveni aparitia recidivei.

Disjunctorul – este un dispozitiv ortodontic folosit in vederea deschiderii suturii medio-palatine in cazul ingustarii foarte mari a arcadei superioare, cu bolta palatina adanca si ingusta, la pacientii la care arcada inferioara este normal dezvoltata. Dupa unii autori este indicat in special la pacientii cu tulburari respiratorii (respiratie orala) cu fosele nazale anormal de ingustate. Disjunctia ortodontica se poate face numai pana la inchiderea suturii medio-palatine (14 ani la fete, 18 ani la baieti), ulterior putandu-se realiza numai prin asistare chirurgicala. Dispozitivul este prevazut 4 inele ortodontice cimentate pe molari si pe premolari si cu un surub prin a carui activare se obtine desfacerea suturii medio-palatine (observata de catre dvs. prin aparitia unui spatiu intre cei doi incisivi superiori – diastema). Ortodontul va va sfatui despre cand si cum sa va activati disjunctorul. Cand se atinge nivelul de dilatare dorit va trebui sa purtati aparatul inca cateva luni pentru osificarea zonei dilatate si prevenirea recidivei.

Dispozitiv Herbst – este un aparat ortodontic care reduce treapta sagitala prin favorizarea avansarii arcadei mandibulare si distalizarea arcadei maxilare. Acest aparat fix este folosit mai mult pentru tineri in perioada de crestere si este purtat intre 12 si 15 luni.

Pendulum – este un aparat ortodontic cimentat, folosit pentru distalizarea molarilor maxilari.

Distal-jet (distalizator) – este un aparat folosit pentru corectarea pozitiei molarilor (distalizarea acestora) in cazul unor anomalii dento-maxilare in sens sagital. Este eficient mai ales in perioada dentitiei mixte, dar se foloseste cu succes si in dentatia permanenta.

Fastback – cel mai nou aparat ortodontic de distalizare a molarilor superiori, prevazut cu 1-2 suruburi Leone care dezvolta o forta continua si predeterminata, cu o directie precisa. Permite si aplicarea concomitenta a brackets-urilor.

Lip-Bumper – este un aparat de interceptie care functioneaza prin intermediul fortei musculare dezvoltata de catre buze (orbicular). Buza inferioara care vine in contact intim cu portiunea anterioara acrilica a lip-bumperului va dezvolta o forta care va actiona prin intermediul acestuia asupra primilor molari inferiori mentinandu-i pe loc (ancoraj) sau producand o usoara distalizare. In acelasi timp este limitata forta de actiune a buzei inferioare asupra dintilor frontali si obiceiul vicios de interpunere/aspirare a acesteia.

Head-gear – dispozitiv ortodontic-ortopedic extraoral prevazut cu o capelina/banda cervicala si un arc extraoral care face legatura cu un arc intraoral, folosit pentru inhibarea dezvoltarii sagitale a maxilarului si stimularea dezvoltarii mandibulei avand ca scop ghidarea lenta a cresterii faciale si osoase prin intermediul miscarilor dentare in directia corecta. Forta este aplicata asupra arcului facial prin intermediul elementelor elastice de tractiune. Pentru a fi eficient trebuie sa fie purtat minim 10-12 ore/zi, iar impactul maxim il are in perioada puseului de crestere (8-10 ani la fete, 10-12 ani la baieti). Este folosit si ca dispozitiv de ancoraj maxim.

Masca Delair – dispozitiv ortodontic-ortopedic extraoral folosit pentru stimularea dezvoltarii maxilarului superior si inhibarea dezvoltarii sagitale a mandibulei.

Barbita si capelina – este un dispozitiv ortopedic extraoral care are rolul de a inhiba cresterea anterioara a mandibul, putand fi aplicat inca din perioada dentatiei temporare.