Variatiile de numar ale dintilor sunt asociate frecvent cu tulburari functionale si fizionomice. Modificarea numarului de dinti se explica prin tulburari in perioada de odontogeneza, cu precadere in faza de proliferare. Exista anomalii dentare prin deficit, dar si prin exces de numar.

Anomaliile dentare prin deficit de numar se clasifica in:

  • Hipodontie (absenta unui numar redus de dinti)
  • Oligodontie (absenta unui numar mare de dinti)
  • Anodontie (absenta tuturor dintilor)

Hipodontia este asociata, din punct de vedere etiologic, dezvoltarii pe scara filogenetica cu reducerea numarului de dinti, dar si cu factori ereditari. Intereseaza de obicei molarii de minte, incisivii laterali superiori, incisivii centrali inferiori si premolarii secunzi. Reprezinta o situatie extreme de rara in dentitia temporara.

Oligodontia si anodontia sunt frecvent asociate cu prezenta unor sindroame: displazia ectodermala, acondroplazie, sindrom Seckel, sindrom Down etc.

Anomaliile dentare prin exces de numar (hiperdontia) este mult mai rara decat hipodontia. Intereseaza intr-un procent mai mare dentitia permanenta decat cea temporara. Dintii supranumerari erup frecvent in pozitii ectopice, vestibular sau oral. Aproape 98% dintre dintii supranumerari sunt localizati la nivelul maxilarului superior. Exista o predispozitie a sexului masculine pentru aceasta anomalie.

Din punct de vedere etiologic se presupune ca dintii supranumerari apar printr-un exces de activitate la nivelul lamei dentare.

Un caz particular il reprezinta dintii prenatali (neonatali) care erup inainte de nastere si se pierd rapid dupa aceea. Ei nu poseda radacini si sunt localizati de obicei la nivelul regiunii frontale anterioare.

Dupa pozitie se clasifica in:

  • meziodens (in regiunea frontala anterioara, frecvent intre cei doi incisivi frontali superiori) – cea mai frecventa forma de dinti supranumerari; poate interfera cu eruptia dintilor frontali normali!
  • Distomolar
  • Paramolar

Dintii supranumerari sunt intalniti si in cadrul unor sindroame: Sindrom Apert, Sindrom Down, Sindrom Crouzon, etc.