Sistemul Damon a realizat o adevarata revolutie în ortodontie odata cu aparitia sa.

Conceptul Damon este unul extrem de avangardist, bracket-urile utilizate fiind autoligaturante, în varianta metalica sau transparenta (safir).

Bracket-urile Damon sunt mai mici decît cele obisnuite. Contururile moi si marginile rotunjite ofera comfortul maxim pacientului. De asemeni, este mult mai igienic decat aparatele ortodontice fixe obisnuite.

Bracket-urile se aplica individual prin colare pe suprafata dinților.

Slot-ul mare al bracket-urilor și dimensiunile reduse ale arcurilor utilizate genereaza forțe ușoare și continue, care permit deplasari dentare controlate și totodata asociaza un efect de expansiune controlata la nivelul arcadelor alveolare, ceea ce indica utilizarea lor atat la copii cat si la adulți în cazuri de parodontopatii care impun precauții în privința forțelor aplicate.

Sistemul Damon actioneaza blînd asupra dintilor si ligamentelor si de cele mai multe ori nu necesita extractii chiar si în cazurile mai complicate.

Datorita fortei de frictiune mici, dintii migreaza semnificativ mai repede sub actiunea unor forte fiziologice, foarte blînde. Cu utilizarea sistemului Damon durata tratamentului se reduce (tratamentul dureaza aproximativ 14-18 luni) si cresc intervalele între vizite la medic.

Dezavantaje:

  • Cost ridicat