Aparatul ortodontic fix este un dispozitiv utilizat pentru indreptarea dintilor malpozitionati si pentru corectarea ocluziei (muscaturii) gresite. Medicul ortodont va alege solutia potrivita dupa ce va analiza radiografiile panoramice si de profil, modelele de studiu realizate dupa amprentarea arcadelor dentare si dupa ce va evalua posibilitatea dintilor de a suporta presiunea aparatului. Tratament ortodontic poate dura intre 9 luni si 3 ani sau chiar mai mult, in functie de gravitatea problemei ortodontice depistate. Exista si cazuri de pozitionare gresita a intregului maxilar, in care efectul aparatului ortodontic trebuie completat de o interventie de chirurgie ortognatica.

Pana acum cativa ani, singura optiune era aparatul ortodontic mobilizabil, insa astazi exista mai multe tipuri de aparate ortodonticeAparatele ortodontice sunt create pentru a permite medicului sa miste dintii in trei dimensiuni. Pacientii pot alege intre aparate din otel inoxidabil sau placate cu aur, ceramica, compozit. Alegerea depinde de mai multi factori: ceea ce implica tratamentul (cat de grav este afectata ocluzia, cat de malpozitionati sunt dintii, daca este necesara interventia chirurgicala, timpul necesar purtarii aparatului), preferintele medicului, bugetul disponibil, durata tratamentului si dorinta pacientului. Aparatul ortodontic fix este cel mai utilizat, putand corecta pozitia dintilor cu o mai mare precizie si finete decat aparatul mobil.

  • Care sunt elementele componente?

Aparatul ortodontic fix este format din: bracket-uri, arcuri, accesorii (ligaturi de sarma, module elastice, catenete, resorturi, butoni, etc.)

Bracket-urile asigura punctele de atasament la nivelul coroanelor dentare, astfel incat arcurile si accesoriile sa poata sa influenteze pozitia dintilor. Ele sunt confectionate din diferite materiale (otel inoxidabil, aur platinat, diverse tipuri de ceramica sau compozit) si sunt fixate la nivelul suprafetelor dentare cu adezivi speciali. Bracket-urile sunt prinse de arc cu ligaturi elastice (gri, transparente sau colorate) sau cu ligaturi de sarma si astfel se produc fortele necesare pentru a directiona dintii inspre pozitia lor corecta. Noi punem la dispozitie de asemenea bracket-uri care nu necesita ligaturi, asa-numitele bracket-uri auto-ligaturante.

Arcurile au dubla functie de a ghida deplasarea dentara si de a produce astfel o miscare, avand o memorie elastica ce tinde, dupa deformare, sa revina la forma initiala. Arcurile sunt confectionate din diverse materiale, au diferite forme si marimi, pot fi de culoare metalica sau fizionomice.

Accesoriile – Ligaturile (elastice sau de sarma) pastreaza arcul fixat in bracket-uri pentru ca dintii sa se deplaseze. Ele reprezinta o parte esentiala a aparatelor ortodontice, dar pot reprezenta accesorii asortate cu stilul personal .

  • Cum actioneaza?

Dintii se deplaseaza ca si raspuns la fortele care se aplica asupra lor prin intermediul elementelor componenete ale aparatului ortodontic. In timpul deplasarii dintilor, arcurile si elasticele sunt elementele care de fapt mobilizeaza dintii. Detinem controlul tridimensional asupra miscarii dintilor, prin intermediul bracket-urilor. Fixarea arcului la bracket-uri exercita presiune asupra dintilor facandu-i sa isi modifice pozitia. Important este ca aceasta miscare a dintilor sa fie facuta in timp, pentru ca dintii sunt fixati in os. In timpul modificarii pozitiei dintelui apar fenomene de apozitie-resorbtie osoasa (osul “dispare” in partea in care se indreapta dintii, dar in acelasi timp se formeaza os in partea lasata libera prin deplasare). Din acest motiv, un tratament ortodontic corect cu aparat dentar este unul de durata – intre 9 luni – 1 an si jumatate – 2 ani, poate chiar si 2 ani si jumatate in functie de prezenta sau nu a extractiilor dentare, de complexitatea cazului si de cat de mare este anomalia care se doreste remediata.

Uneori pacientii vor avea nevoie sa poarte elastice intraorale sau sa foloseasca si dispozitive functionale sau aparate mobile