Este un aparat ortodontic care actioneaza prin:

  • Dirijarea cresterii maxilarului si a mandibulei, actionand asupra suturilor de crestere
  • Corectarea pozitionarii dintilor pe arcada si mentinerea lor intr-o pozitie corecta

Un aparat dentar mobil poate fi purtat de la varsta de 7 ani pana la 11 ani (in dentatia mixta), dar sunt cazuri in care poate fi indicat si in dentatia temporara (prognatism mandibular).

El poate fi suficient pentru a putea corecta problema ce se doreste remediata, dar exista si cazuri in care acesta aparat este doar precursorul unui aparat fix (se poarta inaintea purtarii unui aparat fix).

Aparatul ortodontic mobil este realizat de catre tehnicianul dentar pe baza indicatiilor date de medicul specialist ortodont. Tipul de aparat mobil utilizat va fi hotarat de catre medicul ortodont in urma consultatiei, a studiului de model si a radiografiilor.

Componentele unui aparat ortodontic mobil sunt: placuta acrilica, arcurile active, surubul de expansiune si elementele de ancorare (gutiere, crosete, etc)

Activarea unui aparat dentar mobil

Medicul ortodont activeaza la fiecare vizita elementele active ale aparatului mobil.

Surubul ortodontic se activeaza cu ajutorul cheitei ortodontice primite odata cu aparatul: prin activare cele doua parti din acrilat se departeaza si astfel, prin presiune se produce o expansiune la nivelul maxilarului.

Arcurile active actioneaza asupra dintilor malpozitionati, modificandu-le pozitia in directia dorita.

Crosetele actioneaza asupra dintisorilor pentru pozitionarea lor si mentinerea lor intr-o pozitie corecta.

IMPORTANT !!!

Activarea surubului aparatului ortodontic este facuta doar in urma indrumarii unui medic ortodont specialist si doar la intrevalele indicate de acesta.

Aparatul dentar mobil este eficient doar daca este purtat.

Avantaje:

  • poate influenta sub control dirijat cresterea maxilarului si a mandibulei pentru a obtine modificari ale structurii faciale
  • Marind arcadele dentare se obtin urmatoarele avantaje:
  1. se face loc dintilor sa erupa si nu mai apar inghesuiri dentare
  2. corectare pozitionarii dintilor pe arcada
  • Cost redus

Dezavantaje

  • Tratamentul depinde de colaborarea cu copilul in sensul in care acesta il poarta.
  • Este conditionata purtarea unui aparat mobil de varsta cand se poate actiona asupra suturilor de crestere ( 7ani – 11ani )
  • Poate fi folosit pentru a trata anumite problemele ortodontice – in functie de complexitatea cazului – si din aceasta cauza exista posibilitate ca pentru un tratament ortodontic corect si complet sa fie necesara si purtarea unui aparat dentar fix
  • Poate sa il deranjeze pe micutul pacient, poate provoca mici leziuni asupra mucoasei bucale dar in urma unui control la medicul ortodont, aceste probleme dispar prin adaptarea aparatului mobil DOAR de catre medicul ortodont.