Consultatia initiala

Inainte de consultatia initiala, pacientul completeaza un chestionar medical in care va trebui sa raspunda la intrebari legate de starea de sanatate generala si de rutina personala in ceea ce priveste igiena si ingrijirea cavitatii bucale.

Consultatia initiala este prima intalnire dintre medic si pacient, in care pacientul isi prezinta motivele pentru care a solicitat o programare. Are loc examenul clinic atat al fetei cat si al starii cavitatii bucale.

In cazul in care pacientul se prezinta la cabinet cu o radiografie panoramica are loc examinarea acesteia. In caz contrar pacientului i se va face o trimitere pentru fotografii, radiografia panoramica si teleradiografia de profil.

Se emite diagnosticul prezumtiv si posibilitatile de tratament in linii mari.

In timpul acestei consultatii, medicul specialist va completa o fisa a pacientului.

Diagnosticul pozitiv si planul de tratament se prezinta in urmatoarea sedinta de prezentare a planului de tratament.

In cazul in care pacientul si medicul decid in cadrul acestei sedinte inceperea unui tratament ortodontic, se va trece la amprentarea dintilor in vederea obtinerii modelului de studiu.

Planul de tratament

Planul de tratament se elaboreaza in urma analizei atente a radiografiilor, modelelor de studiu, fotografiilor coroborate cu rezultatele examenului clinic si anamnezei (isoricul medical al pacientului).

In cadrul vizitei pentru prezentarea planului de tratament, medicul specialist prezinta pacientului solutiile posibile de tratament:

► o solutie care sa indeplineasca normele estetice si functionale ideale

►alte posibile alternative in care s-ar putea sa existe si solutii de compromis, in cazul in care pacientul nu accepta solutia idela

Dupa stabilirea planului de tratament, pacientul va lua la cunostinta prin semnatura de pasii care vor urma si faptul ca reusita tratamentului este in directa legatura cu gradul lui de cooperare la recomandarile medicului.

Aplicarea aparatului

Aplicarea aparatului se face in aproximativ 45 de minute pentru fiecare arcada dentara si reprezinta o manopera absolut nedureroasa. De obicei, aparatul este aplicat mai intai la maxilar, urmand ca dupa 1-3 luni sa se aplice si la mandibula. Exisa insa situatii in care se poate aplica simultan la ambele arcade. Pe fiecare dinte se lipeste un bracket iar apoi este aplicat arcul ortodontic.

Dupa aceasta faza, pacientul nu simte durere ci doar o tensiune usoara la nivelul dintilor.

La un interval de 12-24 de ore de la montaj, o parte dintre pacienti semnaleaza dureri dentare mai ales la incizia alimentelor sau cand mesteca alimente mai dure. Explicatia e simpla: datorita tensiunilor generate de aparatul dentar, ligamentele cu care dintele este prins de os incep sa se intinda. Foarte curand insa, acestea sufera un proces de relaxare si disconfortul dispare.

In perioada aceasta, pacientul este incurajat sa provoace elongarea accelerata a ligamentelor prin strangerea intre dinti a unei bucati de cauciuc sau mestecarea de guma de mestecat fara zahar; dupa 24 de ore de obicei acest disconfort dispare.

Consultatia de urgenta

Consultatia ortodontica de urgenta este data de urmatoarele probleme/evenimente:

• dezlipirea unui bracket,

• descimentarea unui inel,

• leziuni ale mucoasei date de ligaturile de sarma sau de un arc prea lung,

• fracturarea arcului,

• miscari anormale ale dintilor,

• durere acuta prelungita pe un singur dinte.

Aceasta consultatie are ca scop inlaturarea cauzelor care determina urgenta.

In cazul unei urgente, va rugam sa ne contactati in prima zi lucratoare de la aparitia evenimentului pentru a primi indicatii si a programa (daca se impune) urmatoarea vizita pentru a rezolva problema.

Vizitele periodice

Dupa stabilirea planului de tratament si aplicarea aparatului dentar, pacientul va trebui sa vina regulat la cabinet, dupa un plan in prealabil comunicat de catre medicul specialist.

In cadrul acestor vizite (de obicei la intervale intre 2 si 8 saptamani, cel mai adesea o data pe luna) se realizeaza activarea aparatului prin schimbarea ligaturilor metalice, modulelor elastice si/sau arcului.

Dupa o asemenea vizita, pacientului i se comunica data urmatoarei vizite la cabinet.

Este absolut necesar ca pacientul sa respecte aceste date pentru activarea arcului, in caz contrar durata totala a tratamentului se poate prelungi.

Vizitele post-tratament

Dupa inlaturarea aparatului ortodontic, in primele 3 luni pacientul va trebui sa vina lunar la cabinet (ulterior mai rar – din 2 in 2 luni), pentru a se verifica daca aparatul de contentie se adapteaza in cavitatea bucala (cel mobil) sau daca cel fix nu s-a desprins.

De asemenea se examineaza ocluzia (“muscatura”) si in ce masura se mentin rezultatele obtinute in urma tratamentului.