Diastema interincisiva (strungareata) se caracterizeaza prin prezenta unui spatiu intre incisivii centrali, frecvent la nivelul arcadei maxilare si mai rar la nivelul celei mandibulare. Tulburarile produse de diastema sunt estetice si fonetice.

Diastema adevarata (primara) se caracterizeaza prin prezenta unui spatiu interincisiv de peste 2 mm datorat unei dezvoltari osoase alveolare exagerate si localizata la nivelul liniei mediane. Are o importanta componenta ereditara. De obicei se asociaza cu un fren hipertrofic cu insertie joasa. Coroanele incisivilor centrali sunt paralele.

Diastema falsa (secundara) este variabila ca si dimensiune. Incisivii pot fi rotati, cu coroanele convergente sau divergente. Este secundara altor anomalii: dizarmonie dento-alveolara cu inghesuire, existenta unui meziodens inclus sau erupt, anodontii de incisivi laterali, protruzia grupului frontal superior ca si urmare a unor obiceiuri vicioase, microdontie, migrari dentare postextractionale, migrari dentare in parodontopatii.

Diastemele fiziologice sunt prezente in dentatia temporara in jurul varstei de 4-5 ani. Toti dintii frontali temporari sunt distantati intre ei si ele atesta de fapt o buna dezvoltare a arcadelor osoase, care sunt pregatite pentru eruptia si alinierea dintilor permanenti (care sunt mai voluminosi decat cei temporari)

Diastema tranzitorie insoteste frecvent eruptia incisivilor centrali, ce apar cu un mic spatiu intre ei. Spatiul dispare de obicei spontan, odata cu eruptia incisivilor laterali.