Este o anomalie in sens vertical in care incisivii inferiori pot fi acoperiti intr-o masura foarte mare de catre cei superiori, sau chiar marginea lor incizala poate veni in contact cu mucoasa palatina. Incisivii superiori pot fi orientati catre anterior (protruzie- ocluzie adanca in acoperis) sau catre posterior (retruzie – ocluzie adanca acoperita).

Ocluzia adanca acoperita se manifesta in dentatia temporara si este preluata de dentatia mixta si permanenta. Are un caracter ereditar, fiind prezenta la mai multi membrii ai familiei.

Aspectul facial este modificat prin prezenta unui suras gingival (expunerea crescuta a gingieiei superioare in suras), etaj inferior micsorat, sant mentonier accentuat, menton proeminent, buze evazate cu contact strans pe toata suprafata, profil cu ,,nas mare’’. Pacientii prezinta predispozitie catre parodontopatii daca anomalia nu este tratata la timp.

Tratamentul este dificil si recidiva frecventa.

Ocluzia adanca in acoperis face parte din sindromul ocluziei adanci avand ca simptom comun supraacoperirea frontala accentuata. Caracteristica este protruzia dintilor frontali superiori si treapta sagitala (decalaj) frontal.

Tratamentul se face cu aparate ortodontice fixe sau mobile, in functie de varsta si gravitatea anomaliei.