Ortodontia moderna desfiinteaza mitul conform caruia tratamentul ortodontic la adulti nu e posibil, sau ar da rezultate mai slabe decat la adolescenti. Azi, orice tip de aparat fix poate fi utilizat cu succes în tratamentul malocluziilor și la varste mai înaintate, beneficiile fiind majore, datorita faptului ca se conserva structura dintilor naturali, acestia putand ramane pe arcade toata viata.

Tratamentele protetice care corectau pozitia dintilor pe arcade nu puteau întotdeauna sa elimine decalajul interarcadic, adica nu corectau muscatura, de unde consecintele nefavorabile asupra sanatatii gingiilor (retractii, pungi parodontale) și asupra articulatiei temporo-mandibulare.

În cazul parodontopatiilor sau al absentei unor dinti, precum și în situatii nefavorabile cauzate de extruzia (eruptia în plan vertical) a dintilor din arcada, prin tratamentul ortodontic se creeaza o situatie protetica favorabila refacerii integritatii arcadei dentare (dupa indreptarea dintilor pot fi aplicate implante, fatete, coroane sau punti dentare) asigurandu-se restabilirea zambetului perfect si implicit satisfactia pacientului.

Uneori spatiile edentate (în care lipsesc dinti) pot fi închise prin mezializarea (avansarea) dintilor posteriori utilizand metode auxiliare de tratament de tipul – mini-implantelor de ancoraj, care permit deplasari pe distante mari fara solicitarea dintilor întregii arcade.