
Academia Americana de Ortodontie si Stomatologie Pediatrica recomanda un prim consult stomatologic în jurul varstei de 1 an si o evaluare ortodontica în momentul eruptiei primului dinte permanent, deci la 6-7 ani.
Constatarea unor abateri de la eruptia dintilor sau cresterea maxilarelor permite la aceasta varsta corectia fara eforturi suplimentare în adolescenta.
Examenul ortodontic evalueaza corectitudinea eruptiei dintilor permanenti, precum si ocluzia (muscatura) pacientului, stabilind daca exista nereguli sau abateri de la dezvoltarea normala a acestora cum ar fi: dinti inghesuiti, care erup în fata sau în spatele dintilor temporari (de lapte) înclinatia dintilor, prea în fata sau în spate (care predispune la accidente cu repercursiuni nefavorabile asupra esteticii dentare si a vitalitatii dintelui respectiv), prezenta unei îngustari sau înclinari anterioare exagerate a maxilarului superior sau pozitia posterioara a mandibulei – tipul de respiratie, care e extrem de important pentru evolutia normala a aparatului dento-maxilar (respiratia orala, pe gura, favorizand îngustarea maxilarului superior) obiceiurile vicioase, cum ar fi sugerea degetelor sau aspirarea buzei inferioare care pot determina modificari ale pozitiei dintilor sau a mandibulei – prezenta unor spatii între dinti, o muscatura incorecta, prezenta unei asimetrii faciale, suferinte ale articulatiei temporo-mandibulare, cauzate de muscatura sau care pot fi semnul de debut al unor afectiuni generale (artrita reumatoida juvenila) – directia de crestere a maxilarelor, extrem de importanta pentru planul de tratament – prezenta unor parafunctii-bruxism (scrasnirea dintilor) care poate avea repercursiuni asupra sanatatii gingiilor. Multe dintre aceste modificari nu sunt sesizate de catre parinti si determina aparitia unor efecte secundare nedorite. Sanatatea copilului presupune nu doar o stare generala optima ci si o igiena orala si o muscatura perfecta.
Metodele de tratament sunt numeroase, dar se individualizeaza în functie de specificul cazului. Aparatele mobile, mobilizabile permit atat corectarea pozitiei dintilor, dar mai ales au un efect ortopedic (de largire a maxilarelor sau de pozitionare corecta a acestora).
Mentinatoarele de spatiu sunt extrem de importante în tratamentul ortodontic si mai ales de profilaxie a anomaliilor, pentru ca mentin spatiul unui dinte/dinti care au fost extrasi din cauze odontale evitand manopere terapeutice dificile de recuperare a spatiului, care pot prelungi mult durata unui tratament ortodontic la adolescenta.