Prima vizita la dentist – ghid pentru parinti

Pentru ca este mai simplu sa previi decat sa tratezi, vizitele la dentist ar trebui facute in scop profilactic. daca copiii dezvolta inca de la inceput, o relatie buna cu medicul dentist, vizitele in cabinet vor avea un impact positiv asupra comportamentului celor mici si automat asupra perceptiei fata de cabinetul stomatologic. Un copil imprietenit cu medicul stomatolog se va transforma intr-un adult imprietenit cu mediul stomatologic.

Se recomanda ca prima vizita la dentist sa aiba loc odata cu prima aniversare, adica la varsta de 1 an.La aceasta varsta se poate intui dezvoltarea danturii si se poate interveni neinvaziv pentru corectia eventualelor probleme.

Structura, dar si predispozitiile danturii copilului depind numaide factori externi, precum igiena sau alimentatia, si nu de mostenirea genetica. Mitul conform caruia daca unul dintre parinti este predispus aparitiei cariilor, sansele ca si copilul sa sufere de aceeasi predispozitie ar fi foarte mari este fals. Stiintific, a fost dovedit faptul ca afectiunile dentare sunt rezultatul igienei deficitare, caria dentara fiind o boala infectioasa.

10 sfaturi pentru parinti înainte de prima vizita a copilului la dentist

1. Nu folositi amenintarea cu medicul dentist sau injectia pentru a va convinge i copilul sa faca anumite lucruri Copiii coopereaza si reactioneaza pozitiv numai in cazul relatiilori bazate pe incredere cu orice fel de doctor. Daca a invatat deja ca doctorul este un fel de “bau-bau” cand ajunge acolo va fi prea putin dispus sa coopereze.

2. Începeti prin a povesti copiilor despre prima vizita la dentist ca despre o experienta interesanta – semn al faptului ca au mai crescut un pic -, ca despre un loc special, cu spatiu de joaca, cu prieteni, carti, jocuri si jucarii.

3. Povestiti copiilor despre dinti si dentisti. Ce fac, cum pot sa ne ajute, de ce sunt importanti.

4. Programati vizita în cursul diminetii. Copiii sunt mai odihniti si mai relaxati dimineata, astfel, cei mici vor fi mai putin anxiosi si mult mai cooperanti.

 5. Afisati o atitudine pozitiva fata de medicul dentist. Daca dumneavoastra ca si adult simtiti teama si anxietate fata de stomatolog, este foarte important sa nu transmiteti acest lucru si copilului.

6. Fiti rabdator. Calmati si încurajati copilul în cazul în care îi este frica.

7. Discutati cu copilul dumneavoastra în termeni optimisti despre consultatia dentara, încercând sa îi setati înca de acasa sentimente pozitive în legatura cu aceasta vizita.

8. Evitati sa folositi anumite cuvinte ca de exemplu: „durere”, „injectie”, „nu te va durea deloc”, „nu-ti face nimic doctorul”, etc.

9. Simulati vizita prin intermediul jocului medic-pacient. Acesta îi ajuta pe copii sa înteleaga mai bine ceea ce urmeaza sa se întâmple în cabinetul stomatologic si sa fie pe rând atât medic, cât si pacient.

10. Alegeti cu grija medicul dentist. Este extrem de important ca prima experienta a copilului în cabinetul stomatologic sa fie placuta. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, este indicat ca medicul sa aiba o vasta experienta în stomatologia pediatrica, sa aiba abilitati de comunicare si relationare cu copiii si sa lucreze într-un ambient specific micutilor pacienti.

De asemenea, este important sa va asigurati ca medicul îsi ia toate masurile pentru a-i oferi copilului un grad crescut de confort.