Disconfort

Este normal pentru un pacient sa experimenteze un usor disconfort dupa aplicarea si ajustarea aparatului ortodontic. Acest lucru poate face mancatul sau muscatul putin inconfortabile la inceput. Recomandarea este de a manca alimente moi si de pastra o igiena corespunzatoare. Daca discomfortul este mai mare puteti folosi medicamente antiinflamatoare, de exemplu Ibuprofen sau Paracetamol, dar, atentie sa nu fiti alergic la aceste medicamente. Regula de baza este ca atunci cand luati medicamente pentru inlaturarea disconfortului legat de aparatul ortodontic acestea sa fie cele pe care le luati in mod normal pentru durerea de cap sau durerea menstruala.

Leziuni provocate de arc

Uneori capatul arcului se poate deplasa si poate irita obrazul. De obicei ajuta sa impingeti arcul inapoi folosind radiera de la capatul unui creion pana cand se atinge de dinte. Daca arcul nu se poate misca inspre o pozitie confortabila acoperiti-o cat de mult posibil cu ceara ortodontica. Bineinteles, contactati-ne in prima zi lucratoare astfel incat sa putem rezolva problema cat mai repede posibil. In situatia in care arcul este extrem de deranjant si pacientul nu se poate intalni curand cu medicul specialist ortodont, ca si ultima solutie, taiati arcul cu grija cu ajutorul unui clestisorului personal de taiat unghii dezinfectat in prealabil.

Iritatiile

Bracket-urile noi sau recent ajustate pot in primul rand sa irite mucoasa sau limba, mai ales in timpul masticatiei. O cantitate mica de ceara ortodontica sau de silicon ortodontic reprezinta o protectie excelenta intre metal si mucoasa/limba. Pur si simplu luati o biluta mica de ceara si aplicati-o acoperind complet zona de pe bracket-uri care cauzeaza iritatiile.

Durere in timpul tratamentului

Dupa aplicarea aparatului s-ar putea sa simtiti un discomfort general in gura iar dintii sa fie sensibili cand musca pentru 3 – 5 zile. Aceasta se poate ameliora prin clatirea cavitatii bucale cu o solutie calduta de apa cu sare. Dizolvati o lingurita de sare intr-un pahar de apa calduta si clatiti gura in mod energic. Daca sensibilitatea este severa, administrati-va un atiinflamator sau orice luati pentru durere de cap. Buzele, obrajii si limba se pot irita de asemenea pentru 1-2 saptamani pe masura ce se intaresc si obisnuiesc cu suprafata aparatului. Puteti pune ceara/ siliconul ortodontic pe care l-ati primit de la cabinet pe aparat pentru a ameliora iritatiile.

Arcul facial (Head-Gear) sau Lip-bumper-ul nu se potriveste

Uneori disconfortul arcului facial este cauzat de purtarea improprie a acestuia, altfel decat a fost prescris de medicul specialist. Va rugam respectati instructiunile primite de la medicul ortodont. Daca unul dintre brate s-a indoit, va rugam sa ne sunati. In mod surprinzator, arcul facial (Head-Gear) doare mai putin atunci cand este purtat mai mult, deci asigurati-va ca il purtati atat cat trebuie, conform indicatiilor ortodontului.

Desprinderea bracket-urilor / arcului / inelelor

Daca aparatul sau inelele au slabit din orice motiv, va rugam sa ne contactati imediat pentru o programare pentru a putea rezolva problema. Pentru a preveni eventualele deteriorari in urma activitatilor sportive si respectiv iritatiille gurii, recomandam sa folositi o gutiera ortodontica de protectie pentru sportivi (detalii la cabinet). Daca arcul principal sau un bracket se slabeste, mai intai va rugam sa ne contactati pentru a vedea daca se impune inlocuirea/ajustarea. Daca aveti o situatie in care trebuie sa taiati arcul sau sa miscati un bracket de pe arc, puteti folosi clestisorul personal de unghii care a fost in prealabil dezinfectat. Va rugam sa ne contactati in urmatoarea zi lucratoare pentru a programa o intalnire si a rezolva problema.

Nu te alarma daca o ligatura de sarma sau inel se desprinde. Aceasta se intampla ocazional. Daca o ligatura de sarma protrudeaza si devine iritanta, folositi un instrument neascutit (un maner de lingura sau capatul cu radiera al unui creion) si cu grija apasati usor sarma care va irita pana sub arc.

Daca iritatia buzelor sau gurii continua puneti ceara orodontica sau vata uda pe arc pentru a reduce disconfortul.

Daca se desprinde vreun bracket/inel va rugam sa il pastrati. Va rugam sa ne contactati cat mai repede posibil pentru stabilirea unei intalniri in care sa il reaplicam.

Desprinderea ligaturilor de pe arc

Daca o ligatura se atinge de buza dar nu este slabita, ea poate fi indoita de la buze, obraji sau limba cu radiera de la capatul unui creion pentru a elimina iritatia. Bineinteles, cand o ligatura se desprinde sau se rupe, s-ar putea ca si altele sa urmeze. Asigurati-va ca ne contactati atunci cand una sau mai multe ligaturi se desprind.

Pierderea ligaturilor

Aceste benzi mici sau fire fine sunt cunoscute ca “ligaturi” iar rolul lor este de a tine arcul in bracket. Daca pierdeti un elastic sau o ligatura, anuntati parintii astfel incat ortodontul sa stabileasca daca se impune o vizita la cabinet.

Pierderea elasticelor de separare

Daca un separator se desprinde va rugam sa ne contactati pentru a vedea daca trebuie inlocuit. Unii pacienti pot sa-si piarda unul sau mai multe separatoare in timpul tratamentului, ceea ce este ceva obisnuit.

Pierderea aparatului

In acest caz va rugam sa ne contactati de urgenta in prima zi lucratoare pentru a stabili care ar fi pasul urmator pentru a nu intrerupe tratamentul si a nu pierde ce am castigat in urma acestuia.