Din fericire, aparatul dentar se poate încadra cu uşurinţă în aproape orice stil de viaţă şi poţi face practic orice în timpul tratamentului – să ieşi la cină în oraş, să cânţi, să exersezi la instrumente de suflat, să faci poze, chiar şi să săruţi! Înainte de începerea tratamentului, ar trebui să îţi fie absolut clar că, pentru a obţine rezultate benefice, va trebui să faci anumite compromisuri, şi anume să eviţi alimentele tari, să reduci consumul de dulciuri, să te speli pe dinţi după fiecare masă, să foloseşti cât mai des apa de gură şi să mergi regulat la cabinet pentru a-ţi ajusta sau activa aparatul.
În cele mai multe cazuri, pacienţii adulţi se adaptează foarte repede si usor, iar aparatele dentare nu-i impiedica sa se bucure de viata si sa traiasca normal. Majoritatea pacienţilor spun că, după o vreme, nici nu mai observa că poartă aparatul dentar!
Totusi e bine sa stii la ce sa te astepti pe parcursul tratamentului ortodontic.
Durerea
Ei bine….tratamentul ortodontic NU DOARE! In cel mai rau caz…jeneaza. Dupa aplicarea aparatului ortodontic, s-ar putea sa simtiti un discomfort la nivelul cavitatetii bucale, iar dintii s-ar putea sa fie mai sensibili in primele 3-5 zile.
Acest discomfort poate fi indepartat prin clatirea gurii cu o solutie de apa calduta cu sare. Dizolvati o lingurita de sare intr-un pahar de apa calduta si clatiti-va gura energic.
Daca sensibilitatea este mai mare, luati un antiinflamator (ce luati in mod normal pentru durerea de cap).
De asemeni, dupa sedintele de activare este recomandat sa mestecati guma, dar, ATENTIE, guma fara zahar!
Buzele, obrajii si limba se pot irita de asemenea pentru una-doua saptamani dar pe masura ce se intaresc ele se obisnuiesc cu suprafata aparatului.
Poti pune ceara ortodontica sau siliconul special pe care l-ai primit de la cabinet pe aparat pentru a diminua iritatiile.
Vorbirea
Vorbirea este afectata (vorbirea poate fi usor peltica); va trece, iar exercitiile de dictie va vor ajuta ca perioada de adaptare sa fie cat mai scurta. Adaptarea poate dura cam o saptamana.
Alimentatia
In primele zile alimentatia este recomandat sa fie de consistenta moale, deoarece masticatia poate fi ingreunata dar, de asemenea , aceasta este o situatie temporara.
Anumite alimente trebuie evitate insa pe toata durata tratamentului ortodontic:
• alimente de duritate crescuta: alune, bomboane, fistic, nuci etc.
• alimente de rontait :covrigei, popcorn, chipsuri , etc
• alimente “lipicioase” ca de exemplu: guma de mestecat foarte lipicioasa, caramele, jeleuri, etc
• alimente din care trebuie sa musti: porumb fiert, mere, morcovi cruzi, etc
• deserturile foarte dulci si, in general dulciurile (pot fi consumate doar in cantitati moderate si, obligatoriu urmate de igienizare!!!!)
Alimentele se consuma fara sa muscati (fara sa faceti incizie); totul se taie in bucatele si se mesteca pe masele
Renuntati la obiceiuri vicioase ca de exemplu suptul degetelor, rosul unghiilor sau a pixului, a creionului etc.
Mobilizarea dintilor
Acesta este un lucru normal pe toata durata tratamentului. Nu te ingrijora! Este normal.
Dintii, pentru a putea fi deplasati, trebuie sa fie usor mobilizati. Fortele ortodontice sunt usoare, iar mobilitatea temporara, dintisorii se vor fixa ulterior in pozitia lor corecta, dorita de noi.
Ingrijirea aparatului ortodontic
Pentru a completa cu succes planul de tratament, pacientul trebuie sa colaboreze eficient cu medicul ortodont si sa respecte toate cerintele/indicatiile acestuia.
Dintii si maxilarele se pot deplasa inspre pozitia lor corecta doar daca pacientul poarta regulat si conform prescrierii elasticele primite, arcul facial/Head-Gear si celelalte accesorii indicate de ortodont.
Nerespectarea indicatiilor, a programarilor pentru activare si a timpilor de purtare/schimbare a accesoriilor prelungesc durata tratamentului!
Periajul
Esta mai important decat oricand sa va periati dintii si sa folositi periutele speciale si ata dentara regulat atunci cand purtati aparat ortodontic pentru ca dintii si gingiile sa fie sanatoase dupa tratamentul ortodontic.
Daca nu respectati cu strictete igiena orala pot aparea pete de demineralizare sau chiar carii.
Pacientii care nu isi ingrijesc regulat dintii au nevoie de mai multe vizite pentru o curatare profesionala.
Adultii care au un istoric cu boli gingivale ar trebui sa se programeze si la un parodontolog in timpul tratamentului ortodontic.
Practicarea sporturilor in timpul tratamentului ortodontic
Daca practicati sporturi este important sa ne consultati pentru o precautie sporita. Se recomanda purtarea unei gutiere de protectie speciala celor care practica sporturile de contact.
In cazul vreunui accident in care este afectata fata, verificati imediat gura si aparatul ortodontic. Daca dintii sunt mobili sau constatati ca aparatul este deteriorat, sunati imediat pentru o consultatie.