Care sunt cauzele si frecventa traumatismelor dentare?

Aproximativ 30% din copii sufera la un moment dat diverse traumatisme oro-dentare. Traumatismele orale includ dintii – care pot fi expulzati, fracturati, deplasati din pozitia lor, inclusi in maxilar sau luxati–  fracturi osoase, precum si traumatisme ale partilor moi.

O perioada propice traumatismelor dentare este cea a copiilor mici  (1-2 ani) odata cu invatarea mersului sau datorita cazaturilor din pat, carucior , frecvent in timp ce sug biberonul sau vreo jucarie, acestea avand rolul corpului contondent. De asemeni, o alta categorie de varsta cu frecventa ridicata a traumatismelor este cea a copiilor de 7-9 ani implicati in accidente de joaca/altercatii sau  sport. Din nefericire, aceasta este perioada in care radacinile incisivilor sunt in curs de formare, fapt ce sporeste complexitatea fenomenelor asociate.

Regiunea incisiva, in special cea superioara, este cea mai expusa. Cei mai afectati sunt incisivii centrali superiori atat datorita pozitiei lor anterioare pe arcada, cat mai ales in cazurile in care sunt protrudati (mai „iesiti in afara”).

Care sunt tipurile de trauma dentara?

Traumatismele dentoalveolare pot fi clasificate in :

Contuzii – apar in urma unor traumatisme de intensitate scazuta si se caracterizeaza prin strivirea fibrelor ligamentare si a tesuturilor periapicale. Frecvent  revenirea la normal este rapida si fenomenele pot trece neobservate, dar uneori pot apare tardiv complicatii precum pierderea vitalitatii dentare (observate prin schimbarea culorii dintelui traumatizat) sau infectii parodontale.

Luxatii– sunt considerate o forma grava de traumatism intrucat angreneaza nu numai prognosticul vitalitatii dentare cat si riscul pierderii dintelui. Luxatiile pot fi partiale (dintele este mobil in alveola si deplasat mai mult sau mai putin accentuat) si totale (dintele este expulzat din alveola)

Fractura – poate fi coronara, radiculara sau corono-radiculara.

Tratamentul prompt este decisiv pentru sanatatea pe termen lung a dintelui. Acordarea unui tratament de urgenta in primele 30 de minute de la accident poate fi decisiva in pastrarea sau pierderea dintelui.

In situatia in care dintele a fost avulsionat (expulzat) complet din gura este important sa fie recuperat si tinut in lapte sau intr-o solutie salina sau in cel mai rau caz in apa, fara a fi in prealabil curatat sau sters. Dintele trebuie tinut de la nivelul coronitei, nu de la baza (radacina), pentru a nu traumatiza ligamentele.  Medicul specialist il va curata si replanta in cel mai scurt timp posibil! Cu toate acestea, avulsionarea dintilor este asociata cu rezultate post-tratament destul de imprevizibile. Dintii replantati dezvolta in timp rezorbtii radiculare si anchiloza dentoalveolara. In cazul luxatiilor dentare este foarte important ca sa se suprime obiceiurile de supt ale copilului (deget, tetina, suzeta) pentru a putea facilita imobilizarea si vindecarea dintelui.

In cazul in care dintele nu poate fi replantat, in functie de varsta copilului, se pot aplica mentinatoare de spatiu fixe sau mobile pentru a se asigura functia fizionomica si /sau de masticatie, fonetica.

Daruiti-i copilului dumneavoastra un zambet sanatos!

DR.OLIVIA POMANA,

Medic Specialist Stomatolog,  Stomatologie Pediatrica, Ortodontie si Ortopedie dento-faciala

Contact: CENTRUL STOMATOLOGIC ZORILOR

                 Str. Republicii 109 (in incinta Sigma Shopping Center)

                 Tel.: 0740.148.528